+40.731.115.574

Turcia

Turcia

Republica Turcia este situată în SV Asiei şi SE Europei ; are o suprafaţă de 783,562.38 km².

Potrivit recensământului din anul 2011, Turcia are o populaţie de 73.722.988 de locuitori (cu o vârstă medie de 29,7 ani). 

Vecini : Bulgaria, Grecia, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Siria, Irak, Iran, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Marea Neagră.

Capitala : Ankara (aproximativ 4,8 milioane de locuitori)

Principalele oraşe : Istanbul (aproximativ 13,3 milioane locuitori)

 Izmir (aproximativ 3,9 milioane locuitori)

 Bursa (aproximativ 2,6 milioane locuitori)

Forma de guvernare : Republică parlamentară, proclamata în 1923 de fondatorul statului turc modern, Mustafa Kemal Ataturk, în urma destrămării Imperiului Otoman (1299-1923).

Limba oficială: limba turcă (a şaptea limbă vorbită pe plan mondial de peste 200 milioane de persoane)

Moneda naţională : 1 lira turceasca = 100 kuruş ; 1,77 lire turceşti = 1 USD; 2,29 lire turceşti = 1 EURO (în luna mai 2012)

PIB în 2011 : circa 772 miliarde USD ; locul 16 pe plan mondial

PIB/ locuitor : 10.444 USD în 2011

Ziua Naţională: 29 octombrie (1923 - Proclamarea Republicii)

Clima. Zonele de coastă a Turciei care mărginesc Marea Egee și Marea Mediteraneană au o climă temperat mediteraneeană, cu călduri, veri uscate și care se răcesc ușor, ierni umede. Zonele de coastă a Turciei care mărginesc Marea Neagră au climă temperat oceanică cu călduri, veri umede,ierni umede. Coasta Mării Negre a Turciei primește cea mai mare cantitate de precipitații și este singura regiune a Turciei care are multe precipitații tot anul. În partea de E a coastei mediile sunt de 2,500 mm/an.


Zonele de coastă a Turciei mărginind Marea Marmara inclusiv Istanbulul care conectează Marea Egee și Marea Neagră au climă de tranziție între clima temperat mediteraneeană și cea temperat oceanică caldă, veri moderat de uscate și reci, ierni uscate. Zăpada este, la zonele de coastă a Mării Marmara și Marea Neagră, aproape în fiecare iarnă, dar de obicei nu mai mult de câteva zile. Zăpada pe de altă parte este rară în zonele de coastă a Mării Egee și foarte rară în zonele de coastă a Mării Mediteraneene.

Condițiile pot fi mult mai dure, mai aride în interior. Munții închiși de coastă împiedică influențele mediteraneene de la căile de extindere, dând platoului central anatolian a interiorului Turciei climă continentală cu sezoane contrastante.

Iernile pe platou sunt severe. Temperaturi de la -30 °C la -40 °C pot fi în Anatolia estică, și zăpada poate sta pe sol cel puțin 120 zile pe an. În vest, temperaturi medii de iarnă sub 1 °C. Verile sunt fierbinți și uscate, cu temp. generale mai mari de 30 °C ziua. Precipitațiile medii anuale de cca 400 mm, cu sume anuale determinate de elevații. Cele mai uscate regiuni sunt câmpia Konya și câmpia Malatya, unde precipitațiile frecvente anuale sunt mai mici de 300 mm. Poate fi în general cea mai umedă deoarece iulie și august sunt cele mai uscate.

Clima Turciei este temperat-maritimă pe litoralul Mării Negre și subtropicală pe litoralul Mării Mediterane. În ianuarie, temperaturile medii sunt de 5 °C în nord, la Samsun, -4 °C în podișul Anatoliei la Kayseri și 11 °C în sud, la Antalya. Precipitațiile sunt reduse în sud și centru (în jur de 400 mm/an) și bogate în nord-vest, pe litoralul Mării Negre (1.600 mm/an).

Subcategorii

Our planet is something unbelievable. It is so diverse and beautiful, so unique and c..
100,00 €
Afişare 1 - 1 din 1 (1 pagini)