+40.731.115.574

Golful Kvarner

Golful Kvarner
Kvarner este regiunea care datorită diversităţii sale, de la climă şi vegetaţie, îmbină litoralul, insulele şi munţii,arhitectura şi cultura de-a lungul a trei secole. Kvarner presupune riviera Opatija, respectiv Vinodolski, coasta din Velebit în sud până la Karlobag, şi unele dintre cele mai mari insule croate care s-au cuibărit în golful Kvarner precum Krk, Cres, Rab şi Lošinj.



Statiuni Golful Kvarner - Croatia


KRK– insula de aur 
Insula Krk este situata in golful Kvarner si este cea mai mare insula din Marea Adriatica, cu o suprafata de 410 km2. Altitudinea maxima a insulei este de 569 m (varful Obzova). In jurul insulei se afla aproximativ 20 de insule mai mici. Populatia insulei numara 16400 de locuitori distribuiti in 68 de asezari. Partea centrala a insulei este ocupata de pamanturi fertile, in timp ce coasta marina este de o mare diversitate, cu numeroase golfulete, plaje cu pietris sau stancoase si zone inverzite. Insula are un climat placut, moderat, de tip mediteranean, cu 2500 de ore de soare pe an. Temperatura medie in timpul verii este de 23°C in aer si de 23 - 25°C in apa. 
Datorita facilitatilor turistice, peisajelor deosebite si serviciilor de calitate, insula este o destinatia importanta de vacanta mai ales in randul turistilor austrieci, germani si italieni. 
In aceasta zona a Croatiei marea este deosebit de limpede si curata, autoritatile locale preocupandu-se sa mentina aceasta stare de natura pura si curata. Infrastructura de pe insula este bine pusa la punct, iar aeroportul se afla chiar pe insula, desi numele acestuia (Rijeka) este legat de orasul Rijeka care se afla pe continent, in apropierea insulei. Podul construit in anul 1980 face legatura intre insula si continent. Plajele de pe insula sunt diverse, de la plaje largi cu nisip si pietris precum in Baska, pana la plaje stancoase sau cu pontoon betonat. Pe insula, ca de altfel pe toata coasta croata nu exista plaje naturale cu nisip fin. 
Transportul public pe insula este asigurat de autobuzele care pleaca din Baska spre Rijeka o data la doua ore si care au statii in toate statiunile de pe insula (in timpul verii sunt 7 plecari pe zi). Calatoria din Baska pana in orasul Rijeka dureaza aproximativ 2 ore si costa in jur de 14 Euro/ persoana o singura calatorie, iar din Baska pana in orasul Krk costa aprox. 8 Euro/ persoana o singura calatorie. 
Orasul Malinska este situat pe coasta vestica a insulei si este centrul zonei Dubašnica, in trecut port principal pe insula si destinatie favorita a aristocratiei vieneze. Azi este una dintre cele mai faimoase destinatii turistice de pe insula datorita plajelor si industriei hoteliere dezvoltate.
Baska este o statiune renumita datorita plajei lungi de 2 km care se spune ca este cea mai frumoasa de la Marea Adriatica. Statiunea este asezata intr-o vale lina, intr-un golf inconjurat de maslini si podgorii, iar in fundal se vad muntii. Langa plaja se afla baruri, restaurante, cafenele si hoteluri. Plaja naturala din pietricele este ideala pentru copii si pentru cei care nu stiu sa inoate. Aici puteti inchiria hidrobiciclete, umbrele de soare si sezlonguri. 
Njivice este o statiune situata in nord-vestul insulei in apropierea aeroportului si a oraselului medieval Omisalj. In trecut un sat pescaresc, Njivice s-a dezvoltat si a devenit un centru turistic modern cu hoteluri, restaurante si baruri. In apropierea statiunii se afla unul dintre cele doua lacuri de pe insula, folosit ca sursa de apa dulce. 
Orasul Krk este centrul administrativ, politic si economic al insulei. Orasul medieval Krk reprezinta o atractie turistica importanta, cu zidurile sale fortificate, castelul, catedrala si stradutele stramte. In apropierea orasului vechi s-a dezvoltat zona moderna cu hoteluri situata pe malul marii. Intre zona hoteliera si oras exista o promenada pietonala situata chiar pe malul marii care serpuieste printre parcurile cu stejari. 
Punat, situat nu foarte departe de orasul Krk, pe coasta vestica, este cel mai mare centru al sporturilor nautice de pe insula si este renumit pentru cultivarea maslinilor. Atractia majora legata de aceasta statiune este insulita Košljun situata intr-un golf natural. Pe insulita se afla o manastire franciscana din sec al XV-lea.

Opatija – perla Marii Adriatice 
Renumita pentru vilele elegante din sec. al XIX-lea, parcurile cu fantani si tarmul pitoresc, statiunea Opatija ne intampina cu o atmosfera cosmopolita si un strop din aura Austriei imperiale. Totul a inceput cand un negustor italian a construit aici Vila Angiolina la mijlocul sec. al XIX-lea. Atrasi de frumusetea locului, prietenii acestuia veniti in vizita si-au construit la randul lor resedinte de vacanta. 
Odata destinatia favorita a elitelor de la curtea Imperiului Austro – Ungar, Opatija pastreaza pana in ziua de azi un farmec aparte si o deplina armonie cu natura. Statiunea este situata intr-un cadru natural de exceptie, la poalele muntelui Ucka, fiind inconjurata de multa verdeata si infrumusetata de parcuri amenajate cu multa grija. Fostele palate ale nobililor au fost transformate azi in hoteluri care pastreaza inca spiritul si atmosfera specifica zilelor trecute. Una dintre atractiile principale din statiune este promenada Lungomare care se intinde de-a lungul marii pe o distanta de 12 km. Parcul Angiolina, fata cu pescarusul, biserica Sf. Iacob sunt doar cateva dintre atractiile acestei statiuni care garanteaza un sejur de neuitat pe malul Marii Adriatice. Plajele din statiune sunt cu ponton betonat, iar pe anumite portiuni, in apa este nisip. Prin statiune circula autobuze care pleaca o data la 30 minute si fac legatura intre Lovran si Rijeka. O calatorie din Lovran pana in Rijeka costa aprox. 5 Euro/ persoana, o singura calatorie.

Lovran este situat langa Opatija si este foarte asemanator cu aceasta. Acesta este locul in care incepe promenada Lungomare care face legatura cu statiunea Opatija. Climatul bland, vegetatia luxurianta si asezarea geografica favorabila au contribuit la dezvoltarea rapida a turismului inca din sec al XIX-lea. Inca din acele vremuri, Lovran impreuna cu Opatija au alcatuit cel mai important centru turistic de pe riviera. Cateva vile proiectate de arhitectul vienez Carl Seidel construite in acea perioada sunt considerate monumente arhitecturale.

Crikvenica este una dintre cele mai vechi statiuni de litoral din bazinul Mediteranei. Plaje frumoase cu nisip si pietricele completeaza placerea bailor in apa cristalina. Promenada lunga de 8 km “impodobita” cu vegetatie luxurianta ofera un decor deosebit pentru plimbari si activitati in aer liber.


Nu sunt produse în această categorie.